Limoncino jest tradycyjnym włoskim likierem „limoncello”, pochodzącym z końca XIX wieku. Jest produkowany z naparu skórki cytryny „Femminello”. Jest to odmiana bardzo rozpowszechniona we Włoszech. Charakteryzuje się skórką z drobnym ziarnem i wysokiej jakości olejkami eterycznymi. Cytryny są hodowane naturalnie i zbierane w pełni dojrzałości, następnie myte i ręcznie obierane. Skórki cytryny przez około 30 dni są poddane ekstrakcji w zalewie z alkoholu. Ciecz jest następnie oddzielana od skórki. Po dodaniu cukru i wysokiej jakości grappy, powstaje wyjątkowe i niepowtarzalne Limoncino.
To rodzinna firma, której powstanie datuje się na rok 1920, kiedy to swój biznes rozpoczął Domenico Bottega - enolog pasjonat, który uchodził za jednego z najlepszych znawców wina. W tamtym czasie prowadził małą firmę handlującą winem.
Dzisiaj Bottega jest jedną z najbardziej znanych włoskich firm produkujących grappę, prosecco oraz szeroką gamę likierów cenionych na całym świecie.
Likiery Bottega powstają na bazie owocowych destylatów najwyższej jakości grappy, co wyróżnia je spośród zwykłych likierów oraz nadaje wyjątkowy smak i aromat. Ich jakość doceniają konsumenci pod każdą szerokością geograficzną.