Jest to kremowy likier, przyjemnie słodki o umiarkowanej zawartości alkoholu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem czekolady Gianduia. Zapoczątkowany został w Piemoncie w 1806 r., kiedy to wysokie koszty kakao zainspirowały lokalnych cukierników do zastąpienia jego części prażonymi orzechami. Dało to początek eleganckiej i intensywnej czekoladzie o typowym bukiecie kakao i orzechów. Te smaki są również obecne w Gianduia Bottega, kremie o aksamitnej słodyczy, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Z finalnym akcentem grappy Gianduia Bottega zyskuje szczególną aromatyczność, dzięki czemu jest wyjątkowa i niepowtarzalna.
To rodzinna firma, której powstanie datuje się na rok 1920, kiedy to swój biznes rozpoczął Domenico Bottega - enolog pasjonat, który uchodził za jednego z najlepszych znawców wina. W tamtym czasie prowadził małą firmę handlującą winem.
Dzisiaj Bottega jest jedną z najbardziej znanych włoskich firm produkujących grappę, prosecco oraz szeroką gamę likierów cenionych na całym świecie.
Likiery Bottega powstają na bazie owocowych destylatów najwyższej jakości grappy, co wyróżnia je spośród zwykłych likierów oraz nadaje wyjątkowy smak i aromat. Ich jakość doceniają konsumenci pod każdą szerokością geograficzną.