Bottega Sambuca to tradycyjny włoski likier o smaku anyżowym produkowany przez rodzinną firmę Bottega niedaleko Wenecji. Słodki, intensywny i aksamitny w smaku. Otrzymywany ze specjalnego gatunku o nazwie anyż gwiaździsty, która pochodzi od kształtu owoców przypominających ośmioramienną gwiazdę. Przybył do Europy z Bliskiego Wschodu i ze względu na wyjątkowo bogate walory smakowe jak i niezwykle aromatyczne olejki idealnie nadaje się do produkcji sambuki. Bardzo popularny sposób podawania to tzw. Flaming Sambuca gdzie tuż przed podaniem dla wzmocnienia anyżowego smaku i aromatu na chwilę podpala się zawartość kieliszka, który gasi się tuż przed wypiciem. Całość tworzy spektakularny pokaz.
To rodzinna firma, której powstanie datuje się na rok 1920, kiedy to swój biznes rozpoczął Domenico Bottega - enolog pasjonat, który uchodził za jednego z najlepszych znawców wina. W tamtym czasie prowadził małą firmę handlującą winem.
Dzisiaj Bottega jest jedną z najbardziej znanych włoskich firm produkujących grappę, prosecco oraz szeroką gamę likierów cenionych na całym świecie.
Likiery Bottega powstają na bazie owocowych destylatów najwyższej jakości grappy, co wyróżnia je spośród zwykłych likierów oraz nadaje wyjątkowy smak i aromat. Ich jakość doceniają konsumenci pod każdą szerokością geograficzną.