Naked Grouse Malt
Zawartość alkoholu: 40%, Dostępne pojemności: 0,7l

Naked Grouse to samodzielna marka wyodrębniona spod szyldu the Famous Grouse. To tzw. Blended Malt Whisky czyli taka, która jest kompozycją kilku lub kilkunastu whisky typu Single Malt. W tym wypadku główną bazą Naked Grouse są whisky Single Malt ze szkockich destylarnii The Macallan z regionu Speyside, Highland Park z Orkney Islands oraz The Glenrothes i The Glenturret z południowo-wschodniej części Highlands. Cechą charakterystyczną, która nadaje jej wyjątkowo subtelny smak pełen słodkich i delikatnych aromatów jest to, że w procesie dojrzewania używa beczek po sherry z tzw. pierwszego nalewu. Dzięki temu whisky nabiera najgłębszych, najczystszych i zarazem najbogatszych nut smakowych jakie oddają beczki, w których jeszcze chwilę wcześniej leżakowała hiszpańska sherry

Ulubiona whisky Szkotów została stworzona w 1896 r. przez Matthew Gloag’a, którego dziadek założył rodzinny biznes winiarsko-alkoholowy w Perth już w roku 1800. Matthew Gloag nazwał swoją whisky na cześć popularnego szkockiego, dzikiego ptaka łownego czyli czerwonej pardwy (Red Grouse), a pierwszym autorem rysunku tego ptaka, który do dzisiaj znajduje się na każdej etykiecie była jego córka.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, korzystanie z niej oznacza zgodę na ich zapis w Twoim urządzeniu. Jeśli nie zgadzasz się na to zmień ustawienia cookies w przeglądarce.